It is currently Tue Feb 25, 2020 11:39 pm





Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
boleh berjya ke forex ni? 
Author Message
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post boleh berjya ke forex ni?
soalan lazim ni...
memanng semua org impikan untuk jadi FULL TIME TRADER. dapat duduk rumah, spend time dgn family. duit ade senang dapat.

masa banyak
pressure takde. tapi banyak cerita kita dengar ramai yg burnt kat forex. even first deposit tu lagi dah burnt. terus pikir dalam hati, "rasanye forex ni bukan untuk aku".
terus conclude kalah dan berundur dari medan perang.
dimanakan semangat juang? hehehe

ada antara kawan2, student oasis actually, make 100% in a few days first time trading. x tau le either mind dorg masih clear, or just beginners luck. cuba tgk conversation saya dgn dia.
Image

di sebab kan dia follow exactly apa yg diajar, Alhamdulillah. dapat 2500USD profit within 3 days from 1000 capital.

cerita2 camni jarang org gembar gemburkan. yg rugi je berkokok. yg untung depa senyap2 jek.

ni lagi sorang yg first timer trade.

Image

in forex trading, ramai org terkandas sebab gagal kawal emosi and salah planning. tak pon planning betul tapi tak ikut planning.

cuba pakai excel file yg saya buat ni untuk planning dan jugak untuk keep track performance in weekly basis.

download di sini.
[url="http://millionaire.forums-free.com/trading-plan-and-money-management-t19.html"]Trading Plan And Money Management Template[/url]

teknik?
cuba baca apa saya tulis di sini.

[url="http://millionaire.forums-free.com/lastpost.php?bebaskan-diri-anda-dari-indikator-t20.html-p=125#p125&sid=4ca1fb3e153cb13d486a1c8610c30a85"]http://millionaire.forums-free.com/lastpost.php?bebaskan-diri-anda-dari-indikator-t20.html-p=125#p125&sid=4ca1fb3e153cb13d486a1c8610c30a85[/url]

trading boleh jadi mudah jika kita paham konsep dan jangan over-complicate kan dgn indicator yg pelik2.

fahami basic SELF FULFILLING PROPHECY (googlekan) dan pikir sebagaimana majority sedunia traders pikir. insyaAllah, kita akan trade mengikut direction yg betul.

it is not about how much is your capital
it is not about how how long is ur experience
it is not about how technical savvy are you
it is not about how much u pay for the course
it is not about how much time u spend on the chart
it is not about the news
it is not about the market
it is not about the pair
it is not about your sifoo
it is not about your techniques
dan byk lagi it is not about...

IT IS ABOUT THE TRADER himself/herself.

i found this after hundreds and thousands of hours staring at the tiny candlesticks.

before any of you start trading or even put money dalam trading account. ask your self these questions.

1. Kenapa aku nak trade forex?
2. Berapa banyak duit aku sanggup ‘bakar’ untuk mendapat kenuntungan yang di gembar gemburkan daripada Forex?
3. Berapa banyak target keuntungan bulanan, tahunan?
4. Berapa banyak modal diperuntukan untuk belajar, dan capital?
5. Berapa banyak masa diperuntukan untuk Forex

Jawapan kepada soalan soalan adalah amat penting untuk menentukan jatuh bangun seorang trader. Samaada trader tersebut akan bertahan sehingga Berjaya, atau putus asa di tengah jalan, atau kehabisan duit, atau tertekan dengan masa yang diperlukan untuk monitor chart jika anda menggunakan teknik scalping.

Purpose to trade :
To get side income? To get free time and lots of money sebagai full time trader (FTT),

Berapa banyak duit nak bakar:
Trade duit yang tidak akan menggangu kehidupan andaikata loss semuanya. Kalau duit simpana untuk pegi haji ke, kawen ke, duit na beli susu anak ke. Di tegahsama sekali untuk di trade dalam forex.

Berapa banyak keuntungan:
Jangan terpedaya dengan iklan-iklan surat khabar, internet yang menjanjikan 10,000 sehari, 38,000 sebulan dan sebagainya. Itu semua taktik untuk menarik trader baru membayar yuran belajar beribu ribu dengan janji manis dan support yang berkekalan, konon nya. Adalah selamat untuk di katakana Forex boleh menjana 30-50% sebulan bergantung kepada risk exposure masing masing.

Berapa banyak Modal:
Ade legendary Dan Zanger Berjaya menjadikan 10,000usd kepada 44 juta usd dalam masa setahun. Adakah kita sehebat dia? Mungkin segelintir ya. Tetapi kepada manuasia biasa, itu adalah imposible. Itu rekod dunia tu! Untuk Berjaya dalam Forex dengan CEPAT,capital besar boleh membantu untuk kita mengamalkan PROPER Money managementUntuk Berjaya dalam Forex,capital kena besar dan kuat untuk kita mengamalkan Money management, risk management dan portfolio management. Kalau anda bermula dengan USD 100, anggaplah itu yuran belajar yang mungkin akan hilang disebabkan ketidak-sabaran kita sebagai manusia.

Berapa banyak modal untuk belajar?
Nothing is free dalam dunia ni. Seminar oasis pon kena beli buku ni. Walaupon ilmu free, electrik, air dan sewa kena bayar juga. Di nasihatkan agar mencari guru yang berbayar, ataupon bayar guru yang free sebagai saguhati (hint ni) supaya ilmu kita dapat tu kita appreciate and lekat selama-lamanye. Jangan lah harapkan semua benda free dari forum,indicator, nasihat, signal yang free sahaja. Forex adalah business. Business kena kluar modal, overhead dan lain lain.
Banyakkan menbaca buku2 trading dan idealogi trading seperti dibawah contoh nya. Ada banyak lagi. Rajin2 lah google and pegi kinokuniya atau MPH. jadikan trading ini satu “passion” macam gila bola jugak.

Day Trading the Currency Market by Kathy Lien
Adventures of a currency trader by Rob Brooker
7 Habits of Highly Successful Trader


bersambung.. sakit perut


Thu Jun 25, 2009 11:44 am
Profile E-mail YIM

Joined: Sat Jun 13, 2009 7:57 pm
Posts: 6
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
firstly aku nk congratz kat bob.. lu mmg ganaz. hahaha...

secondly plak, aku nk bg tau.. kes aku same je mcm kes yg kedua td.. start with 120$ usd.. then lost 75$ usd... but until now im still not trade.. haha.. takut tu masih ade.. so aku sedang membc tul2 semua ebook2 abg mizee yg kt dlm cd... dan tgh nk pro kan semua teknik2 analisis.. iaitu fundamental dan technical.. hahaha. Nk wat wit ngan forex mmg bkn snang, ramai yg salah sgka... nk xnk kne blaja dr bwh.. :lol: neway, tq byk2 kat masta mizee! huhu... Salam~


Thu Jun 25, 2009 1:16 pm
Profile E-mail

Joined: Mon Jun 22, 2009 10:23 pm
Posts: 9
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
Pada pukul 1:00 pagi ini berjaya buka akaun live ikofx dan secara rasminya menjadi sebahagian daripada oasis trader family yang semakin besar. Bila dah live ni, rasa berdebar-debar pulak nak start trading, jari jemari dah terasa terketaq-ketaq. Hati pulak rasa kecut semacam. Tapi bila baca tread kat atas ni, datang balik semangat berkobar-kobar nak berjuang. Orang lain bole buat, takkan aku tak bole.
Kepada kawan-kawan dan Abg Mizee, terima kasih daun keladi, kalau ada panduan/tips, sama-samalah kita berbahagi-bagi. Kadang-kadang ada orang nampak gelas separuh penuh, yang lain nampak gelas separuh kosong.


Sat Jun 27, 2009 2:27 am
Profile E-mail

Joined: Wed Jul 01, 2009 9:09 pm
Posts: 1
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
halloo kepada traders!!!
i baru blaja uat trend line and Moving avrage..
wuhuuuu byk lagi nk kena blaja nih!!
:?: :geek:


Thu Jul 02, 2009 12:00 am
Profile E-mail

Joined: Thu Jul 02, 2009 4:15 pm
Posts: 2
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
salam penggemar forex semua
aku baru saja habis berguru satu hari dgn sifu tarmezee hari sabtu lepas
hari ni dah masuk hari ke 3 aku trade live .
hari pertama aku trade untung 20 pips
aku terus jadi susah nak tidur sebab bila aku excited,nafsu nak tidur pun kurang

esoknya aku trade lagi kat kelas dgn bantuan sifu sifu lain seperti Hamdi dan Zamri . Tapi langit tak selalu cerah,disebabkan kegelojohan dan kekurangan skil pembacaan dan lain lain masalah makhluk bernama manusia,aku rugi pulak 22 pips . Tapi disebabkan aku masuk 100 usd,pastu dapat bonus 20 usd,pastu untung 20 pips,jadi aku anggap rugi 22 pips hanyalah mainan biasa .

Hari ni aku trade lagi,siang tadi aku trade,untung pulak 15pips,pastu disebabkan salah teori,aku rugi pulak 9 pips . Patut sell aku pergi buy..hahahaha...untuk pengetahuan semua,aku start main guna usd 1 . Bukan disebabkan aku gelojoh nak kaya cepat,tapi aku nak dapat feel mcmana rasa bila hilang 1usd dan kemudian 20 usd . Duit ni aku anggap bak kata sifu mizee,hanyalah yuran belajar yang akan hangus untuk dapatkan pengalaman .

Malam ni aku trade lagi dan aku cuba berhati hati . Masuk apabila tiba waktunya . Tapi disebabkan market tak berapa nak elok,moving x cantik,aku susah nak buat profit dan end up aku cut lost dlm 14 pips . Apabila telah merasa kehilangan berpuluh pips dan dapat merasakan bagaimana duit terbakar didepan mata,barulah apa yang diperkatakan sifu selama ini meresap kedalam jiwa dan sanubari . Mungkin cara aku ini tidak sesuai diamalkan oelh semua orang,tapi aku merasa lega kerana telah merasai kepahitan bermain forex dalam masa 3 hari . Ini menambahkan motivasi untuk aku lebih fokus dan berhati hati dalam trading serta lebih kuat menambahkan ilmu .

Setelah rugi berpuluh pips , aku cuba pulak bermain akaun demo . Nyatalah bahawa akaun demo hanyalah untuk kita memahirkan diri untuk menggunakan segala teknik dan indikator didalamnya sahaja . Tetapi permainan mental dan peperangan dengan diri sendiri hanya akan dirasai jika kita menghargai duit yang kita laburkan didalam akaun forex. 1 pips terasa sangat berharga .

Walaubagaimanapun,sebagai damage control,selepas ini aku akan cuba mengurangkan volume 1 usd kepada 0.1 usd sebagai langkah mengembalikan capital..hahahaha...apa apa pun,untuk merasai kepahitan forex,elok benar anda menggunakan volume 1 usd keatas sebagai ujian kepada sifat tamak atau mental strengthness anda . hahaha...

Aku percaya,dengan analisis dan ilmu yang ada,trading dlm forex boleh menguntungkan dan boleh dijadikan side income . Lupa nak bagitahu,apabila aku dah cut lost selepas rugi sebanyak 14 pips,pair yang aku mainkan terus saja untung jika aku stay dalam 10 min selepas aku stop lost . hahaha...ini menunjukkan tuhan betapa gabranya aku sebagai freshie untuk tidak lost capital dalam jumlah yang banyak .

kepada sifu mizee,hamdi dan zamri,timakasih diatas sumbangan ilmu anda smua . Aku masih ketagih belajar . :)

Amin


Fri Jul 03, 2009 2:17 am
Profile E-mail
User avatar

Joined: Fri Jul 10, 2009 10:18 pm
Posts: 15
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
saya pun je ikut kelas tn mizee.. memang best rupanya life trade ni.. mencabar diri sendiri.. setakad ni guna .50 each trade.. baru rasa panas.. trade kosong shj.. sebab masih belum pandai guna TP dan SL atau pun Trailing.. setakad ni paling tinggi 30USD tp -35USD pun ada juga.. depo pun ciput je.. utk belajar.. lepas ni nak buat MM pulak ... best best best..

utk sifu mizee, hamdi dan zamri ... terima kasih.. hutang budi dibawa mati???


Fri Jul 10, 2009 10:48 pm
Profile E-mail

Joined: Sun Jun 28, 2009 12:37 pm
Posts: 11
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
Salam traders sume.. aku bru first trade ngan bro miziee, otai-otai dn newbie mcm aku hari khamis aritu.. teruja gak.. sampai first tarde aku pakai size USD1.. cuak gak tp seb baik sifu ade bg advise.. aku dapatla first profit USD27.. tp sebab ketamakan diri dalam diri aku, aku loss USD27 tu balik.. pengajaran berguna bg aku.. huhu.. tp lepas tu aku try swing mcm cara sifu ajar.. amik nilai saiz kecil, tgk trendline ngan channelline.. aku dapat profit USD11.31.. aku main GJ ngan EU pair.. tp lepas nie aku nk concern main EU.. sambil tgk2 dan blajar2 trend pair lain.. otai advise, blajar ngan main EU dulu.. sbb trend dia senang nk ramal.. dan xselaju GJ.. thank sifu dan bro2 otai sume.. seronok trade ngan korang sume.. humble dan rileks je.. walhal beratus2 pips korang dapat tiap malam.. haha.. baguih2..


Sat Jul 11, 2009 10:00 am
Profile E-mail

Joined: Mon Jun 22, 2009 10:23 pm
Posts: 9
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
Ni yang buat semangat berkobar-kobar ni.. Minggu ni mesti jumpa buat forex coaching dgn sifu semua. Abg Mizee...? Minggu ni jadik ekk??


Sun Jul 12, 2009 10:52 pm
Profile E-mail
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
salam guys, terbangun ni malam2 sebab makan seafood banyak sangat.
kepada yg dah merasa debaran live trade saya ucapkan, welcome to the real world of trading.
feel the addiction of the adrenaline rush when you click the mouse. hehehe
you are most welcome. seronok bila dengar trade profiting. ***a tak seronok bila dengar margin call, floating, rugi etc. tp itu lah lumrah forex. give yourself 6 month trading live real money with proper money management and a solid discipline. the result will start showing consistency.

selepas mengajar lebih 400 org students, and selepas membuat kajian mengenai sepak terajang peluk cium forex ni, i come to realization that skills, is not the main factor of success. but it will help a lot. the major factor is the natural human factor.
THE WAY YOU DO ANYTHING IS THE WAY YOU DO EVERYTHING.

to succeed in forex, or in what ever we do, we need passion. we need commitment, we need patient. we need a right surrounding to foster the growth of success.
contoh nye macam benih pokok le. macammana baguih, kelas A+++ pon benih tuh, kalau x buh baja yg betul, shading yang betul, air siram yg betul, tumbuh sikit je, tak lama kiok le.

sama jugak dgn forex ni.
first, learn up the 25% factor of success - skills. learning is not a 2-3 days job. some skills is not taught in the book, of any gurus. ade yg kita kena LAYAN and EXPERIENCE sendiri.
banyak contoh saya boleh bagi, i think i will up to u guys to think about it.

TRADERS are MADE, not BORN.


Mon Jul 13, 2009 4:31 am
Profile E-mail YIM
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
---------
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
so apae cerita kawan?
sapa yang masih berjuang?
remember, follow your trading plan..


Sun Jul 19, 2009 10:10 am
Profile E-mail YIM
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron