It is currently Wed Feb 26, 2020 12:16 am





Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
boleh berjya ke forex ni? 
Author Message

Joined: Wed May 20, 2009 3:13 pm
Posts: 62
Post masih lagi trade
saya masih dalam gelanggang masta...(trade part-time nie mencabar lah..kena bahagi2kan masa ngan koje,family, anak..isk..isk..)
adusss..!! pertarungan live nie mmg betul2 meguji kekuatan mental dan fizikal!
saya dah rasa and masih merasa sepak! terajang! market! peluk sekali je rase( withdraw for the 1st time) ciummm belum kena lagi...
terkehel, terseliuh, tersungkur, saban hari aku rasakan..kadang2 rase tak bermaya bila dibelasah bertalu2!
tapi aku gagahkan juga..."sekali ku melangkah..pantang sekali aku berundurr!!" akan ku teruskan perjuangan dengan segala kudrat yg ade..akan ku teruskan perjuagan dah usaha sampai berjaya ku jinakkan market yg begitu ganas nie..hehehehe
aku takkan berhenti trade sampailah aku berhasil.....
.....semoga doa ku dimakbulkan Allah.....


Tue Jul 21, 2009 12:27 pm
Profile E-mail

Joined: Mon May 18, 2009 10:32 pm
Posts: 9
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
amin.... nanti kalo aku jatuh Mr Fatah tolong papah... aku ringan jer.hahahahah... trade ikut rules inysallah boleh bro... nanti jumpa dalam coaching akan datang...


Sat Jul 25, 2009 1:07 pm
Profile E-mail
User avatar

Joined: Fri Jul 10, 2009 10:18 pm
Posts: 15
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
Alhamdulillah.. 2 minggu lepas nyaris nyaris juga cik marjinah nak masuk rumah.. dah ketuk pintu dah.. setakad ni dah 100% popit dari modal yg sedia untuk di bakar (mcm demo dalam kelas).. sebab tu modal kecik je.. baru nak blaja.. best best..


Sun Jul 26, 2009 8:26 pm
Profile E-mail
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
Live ke demo account tuh?


Sun Jul 26, 2009 11:52 pm
Profile E-mail YIM

Joined: Mon Jul 27, 2009 10:36 am
Posts: 16
 Re: boleh berjya ke forex ni?
salam..ermm..semakin lame semakin jatuh cinta dgn FOREX ini.....
betul aper yg di perkata kan oleh Tn. Mizee :ugeek: ngan senior² :geek: :geek: yg lain...byk cabaran dan rintangan yg perlu di harungi dalam dunia forex ini...

ermm..wahh..nie yg lagi bersemangat nak mengikuti klas² yg akan datang nie!!..heheheh :mrgreen: :lol:


Mon Jul 27, 2009 3:19 pm
Profile E-mail

Joined: Mon Jul 27, 2009 9:02 pm
Posts: 2
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
err actually kan abg mizee, in order nk bejaya dlm forex ni, personality mane yg kena jadi the core one masa tgh trade. (i read u explained about 4 types of personality tu).


Mon Jul 27, 2009 9:40 pm
Profile E-mail

Joined: Wed May 20, 2009 3:13 pm
Posts: 62
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
bdk kay ell wrote:
err actually kan abg mizee, in order nk bejaya dlm forex ni, personality mane yg kena jadi the core one masa tgh trade. (i read u explained about 4 types of personality tu).


rasenye kite perlu ada kesemua personality tu..we need to be adaptable and flexible dude..
"the market doesn't come with operational manual"
it does't have rules like we wished it should have..kite tak leh nak predict, anticipated nor second guessed..kadangkala pergerakan market nie tak masuk akal langsung dan takleh nak faham.
sebab tu ..ape yg kita tau pasal market hari nie tak boleh digunapakai utk esok..tahun lepas nye market takkan sama ngan tahun nie..apatah lagi utuk tahun depan..
to be adaptable is to take what we know and make common sense of the market as it vents, rants, and raves day to day, month, to month and year to year..maknenye kite mampu trade walaumacammane arah pun market tersebut tanpa mempersoalkan kenapa?apasal lah die bull,apasal lah die bear...means we will never argue and debate with market!
bak kata mat salleh di "sinar pagi" I follow..
It means we respect it and never think we are better than it..
Adaptability means staying current!

...the market is too dynamic for absolute...

so, bila kita stick kat "satu personality" je..tu yg wat kita tak leh terima hakikat market dah berubah arah..we are following our feeling sebab kita stick and stuck ngan personality kite!
sebab tu kite perlu ade kesemua personaliti tuuu..(tapi bukan bermaksud kite kena jadi hipokrit & berubah2) ini ***a dalam "trading" sahaja..because market is dynamic..again..

it is not easy.. to absorb with another personality which are totally different than ours..
kita dah hidup ngan personaliti kite dah berpuluh2 tahun..masakan kita mampu merubahnye dalam jangka waktu yg sesingkat sebulan dua...
masta mizee yg dah 2 tahun trade kekadang pon kantoi gak...inikan pula kita anak muridnye..hehehe
anyway little change it better than non! slow2..pelan2 kayuh...akan sampai juga akhirye..
bak kata masta mizee.."give your self time to trade live for 6 months.. insyaAllah selepas tu..dah boleh dah trade..(sbb dah rase sepak terajang market) profit-ratio dah mengatasi lose..isnyaAllah dah boleh consistence..ciri2 consistence trader dah mula bercambah dan menghiasi personality kita... :mrgreen:


Tue Jul 28, 2009 9:48 am
Profile E-mail
User avatar

Joined: Fri Jul 10, 2009 10:18 pm
Posts: 15
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
lukpayat wrote:
Live ke demo account tuh?


live account sifu.. kebetulan kot.. tgk news.. teknik yg lain masih tak reti lg..


Tue Jul 28, 2009 4:21 pm
Profile E-mail
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
sungguh bernas apa yg di cakapkan oleh masta Fatah. . makin terang pedoman dalam forex tu nampak nye.
remember, skill tu ***a 25% je.. and cepat obselete.
method yg guna masa 2 thn lepas dah x applicable dah.
teknik martingale dulu famous sebab market moves in range. now x valid lagi sebab too much unceretainty in market. news trading no longer accurate if base on forcast and actual. risk aversion investor now are very unpredictable.

sebab tu, technically, basic market analysis je yg boleh di pakai. self fullfilling prophecy masih valid as long as human ada mata, minda and psikology yg lead to perception which then lead to decision to take action.

trading is life long learning process. make it part of your life.. hehhe belajar sampai ke nagara cina.

stay with Oasis, you will see a whole lot of differences in our approach for forex trading. mind boggling method and concepts.

we will simplify forex for u to minimize the psichological factor..

stay tune


Tue Jul 28, 2009 5:56 pm
Profile E-mail YIM

Joined: Mon Jul 27, 2009 10:36 am
Posts: 16
---------
Post Re: boleh berjya ke forex ni?
saye mesti pilehh!!!! ;) ;)


Tue Jul 28, 2009 6:22 pm
Profile E-mail
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron