It is currently Tue Feb 25, 2020 11:26 pm





Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader. 
Author Message
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
salam,
walaupon saya masih baru dalam forex ni.. (baru setahun and Alhamdulillah dapat bukak opis..)
saya rasa saya boleh bagi nasihat dari segi pantang larang yang saya amalkan sampai sekarang... di bawah ni senarai nya, not in order tho..
biasanye, manusia ni yang JANGAN tu la kita nak buat kan?

1. jangan bukak post lebih dari 5% equity kita, equity ye bukan balance. maknanye, ini bergantung kepada leverage apa kita pakai. nak senang, kalau modal USD 120. maximum lot boleh bukak ***a 0.06 jek. kalau nak multiple pairs, bukak post within 0.06 le. leh la bukak 6 post 0.01 lot.

2. jangan trade bila keadaan tak tenang.

3. jangan trade utk cover loss. bila loss accept it. what ever equity left, itu le bekalan utk kemedan perang. jangan nak revenge kat market. you will loose. confirm!

4. jangan trade 1st trading day of the month, and 1st day of the week. also end of quarter, end of month and end of week. too risky as market tersangat jumpy and volatile. no trend during these days. big boys jump into market and cashing out.. trade at your own risk.

5. jangan trade lepas gaduh dgn GF, isteri, boss, or suami... cuba trade la kalau nak tau apa result dia.

6. jangan lupa baca bismillah.. hehehe

7. jangan mix methods.. different method different session.

8. strictly follow trading plan. InsyaAllah.. Full time trader akan menjadi reality


Thu Aug 06, 2009 2:43 am
Profile E-mail YIM

Joined: Tue Jul 14, 2009 10:21 pm
Posts: 10
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
most of pantang larang tu dah penah langgar...
memang merugikan diri sendiri.... :mrgreen:


Thu Aug 06, 2009 11:00 am
Profile E-mail

Joined: Mon Jul 27, 2009 10:36 am
Posts: 16
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
ikut lah nasihat masta........

saye mesti ikut!! :geek:


Thu Aug 06, 2009 3:53 pm
Profile E-mail
User avatar

Joined: Fri Jul 10, 2009 10:18 pm
Posts: 15
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
i follow...


Thu Aug 06, 2009 10:27 pm
Profile E-mail

Joined: Mon Jul 27, 2009 10:36 am
Posts: 16
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
huhuhuh,,,setahu saye...Mind kiter nie tak kenal ngan word "JANGAN"...lagi byk Jangan...lagi byk yg kiter buat.. hehehe..
aper aper pun...thanks master.....atas nasihat yg diberi kan....!!!



p/s : Lu pikir la sendiri.....hehehehe


Fri Aug 07, 2009 10:48 am
Profile E-mail

Joined: Tue Jul 14, 2009 10:21 pm
Posts: 10
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
masta.. camana plak trade hari senin ngan jumaat..
adakah termasuk dlm pantang larang jugak?


Fri Aug 07, 2009 2:28 pm
Profile E-mail

Joined: Mon Jul 27, 2009 9:02 pm
Posts: 2
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
hi abg mizee..
i ade kemusykilan la.
my hubby is a full time trader n has been trading 4 almost a yr now.
bfore abg mizee bt ur free seminars lg,dia da trade.
the thing is, as off late ni kan, dia ssh da nk dpt profit bile trade.
he himself sometimes wonder nape dia jd camtu.
during his 1st few mnts dlu, sng sgt dia dpt ribu2 USD in a single day or week.
pdhl spread dia dlu tu 10pips n more.
pstu kn abg mizee, ade ke ptut skg ni dia trade skit2 je.
dia kta dia dpt puluh2 USD dala.
may i know what has turned wrong yea utk case my husband tercinta ni.
he has a very good IB yg rmai org knl for his good technical skills n knowledge yg monitor my husband VERY d closely.
my concern here is.....how long will this go on? n will he go back to his zaman gemilang dia tu dlu?
u know, i've got many things to ask him to buy for me n d house.. :-))


Fri Aug 07, 2009 6:00 pm
Profile E-mail

Joined: Fri Sep 04, 2009 9:58 pm
Posts: 15
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
nak kekal lama dlm forex ... DISIPLIN, ILMU, PENGALAMAN, SABAR, DERIA 'INSTICNT'(mahal ni),...MEMULA DAN AKHIRI TRADE DGN KALIMAH TUHAN YG ESA.

diharap kita dimurahkan rezeki oleh Tuhan.


Tue Sep 29, 2009 9:25 pm
Profile E-mail

Joined: Wed May 20, 2009 3:13 pm
Posts: 62
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
cipan53 wrote:
nak kekal lama dlm forex ... DISIPLIN, ILMU, PENGALAMAN, SABAR, DERIA 'INSTICNT'(mahal ni),...MEMULA DAN AKHIRI TRADE DGN KALIMAH TUHAN YG ESA.

diharap kita dimurahkan rezeki oleh Tuhan.


amiiiiiiin...


Wed Sep 30, 2009 9:38 am
Profile E-mail

Joined: Sun Dec 06, 2009 4:06 am
Posts: 3
---------
Post Re: Pantang larang Forex... kalau nak kekal lama sebagai trader.
tenkiu atas nasihat masta.. :)


Sun Dec 06, 2009 4:52 am
Profile E-mail
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron