It is currently Wed Feb 26, 2020 12:16 am





Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next
personality dan emosi forex traders 
Author Message
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post personality dan emosi forex traders

salam,
kepada semua trader oasis yang telah berjaya mengaut pips. Tahniah saya Ucapkan.. bangga saya..
sapa tak seronok bila tgk hasil ajaran saya membawa manfaat.
macam macam cerita saya dengar bila dah untung.. seronok sangat.
kalau boleh, saya nak tgk sume trader oasis deposit skali jek. lepas tu sume withdrawal je.
tetapi, apa yg saya nampak sekarang ni.. ramai yang pernah menang kow kow punye, akhirnyer kecundang.. ade yang terus berkubur bersama impian nak jadi trader full time.

my friends, FULL TIME TRADER is not just a dream. It is a reality and it is achievable.

saya rasa, setelah beberapa kali datang coaching, apa yg lacking dalam trader itu bukan lagi skillss. tetapi, character trader itu sendiri yg menjadi batu penghalang CONSISTENCY.

kita bukan nak jadi trader yg skali makanbesar, lepas terus tak leh makan dah. apa yg kita perlu ada adalah consistency. dalam bahasa melayu dia konsisten hehehe

saya bukan nak bermegah, malah saya juga pernah dan masih mengalami kerugian. ada kala sampai 2-3 ribu USD cut loss bila musim lot besar. hehehe. sume itu pengajaran bg saya. dan pengalaman yg terlalu berharga untuk dikongsi bersama.
actually,
the best way to learn is from others experience.not from our own esperience so that we do no have to go through the bitterness of being a loser in trading.

two person with similar method, similar capital,similar trading plan, similar age, similar pair, all things being equal, yet we are seeing variation in trading result.
apa yg menjadi punca utama kemenangan or kegagalan trader tersebut?

jawapn dia senang,
"HOW YOU DO ANYTHING IS HOW YOU DO EVERYTHING"

it's personality trading!!

there are 4 major personality in a human being.
1. Choleric / dominant
2. sanguine / influencer
3. phlegmatic / steady
4. perfect melancholic / compliance

each personality has each own strength. no a single personality is better than the other. each of us ade semua ni. ***a ada personality yg lebih apparent dari yg lain. pertama skali,amat penting untuk kita mengenali diri kita sendiri. supaya kita dapat menyesuaikan diri kita mengikut kesesuaian personality pada masa2 yang sesuai.

sebelom kita pergi jauh utk mengaplikasikan 4 jenis personality ini.
meh saya cerita sikit sebanyak apa ciri2 dan perangai setiap personality kat atas tu.


1. CHOLERIC atau DOMINANT
- ciri2 seorang ketua. sangat cepat membuat keputusan. sangat hebat mebuat longterm plan, tegas, hati kering, tak pikir apa org kata. " i follow my own rules" attitude. Tidak cepat putus asa, berusaha sehingga result yg diingini dicapai.
- pentingkan diri (self centered), suka megarah, cepat marah, kurang sabar, poor in execution. Org melayu kata “cakap je lebat”, bila buat hancur. Terlalu banyak idea sampai otak jadi tak de proper filing.

2. Sanguine/influencer
- ciri ciri pernghidup and penyeri suasana. happy go lucky. selamba, kdg2 kelakar. peramah, boleh jadi PR (public relation) officer. boleh join group apa saja. tak tau malu. hantam saja attitude. hati kering jugak ni.
- bertindak melulu, terlalu reactive, cepat melatah, gelojoh, suka ikut rasa.


Tue Jul 07, 2009 12:45 am
Profile E-mail YIM
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: personality dan emosi forex traders
nanti sambung lagi..ngantuk


Tue Jul 07, 2009 12:59 am
Profile E-mail YIM

Joined: Wed May 20, 2009 3:13 pm
Posts: 62
Post Re: personality dan emosi forex traders
dah ade 5 method dah! masta ajar..(kelas basic +coach dah gi berkali2) dah trade live! dah deposit berkali2 dah pernah profit 100% beberapa kali.. tapi kenapa masih lagi lose!!?

saya rase jawapannye ade di thread nie...

saya harap tuan mizee dapat menceritakan pengalaman tuan disini..saya suka mendengar cerita2 suka duka trader diawal2 peglibatan mereka..saya rase lebih terkesan dan lebih mendalam bila dah dgr citer2 suka duka..(mungkin saya rasa tidak keseorangan mempunyai pengalaman sebegini)..i love story! i want to know you story..you bad story masta,your tears,your stress,your tension..all your bad experiece as a trader..tell me..
mungkin saya nie "auditory type..agaknye.."
saya masih lagi tercari2 personality saya sebagai seorang trader!
tapi saya pernah wat personality test..resultnye saya jatuh dikatogari-"popular sanguine"
tapi sebagai trader apakah sebenarnye personality saya masta? apa method yg sesuai utk saya masta?

ciri2 yg ada dalam diri saya apabila trade:
-berani membuta tuli...bukan takad trading naked tapi "know nothing but trading naked!"
-sifat tamak saya darsyat! dah lose nie bulan lepas..bulan nie lupa trade lot besau gile sampai lose (ribu gak laa..)
-akhirnye jadi cam tak sayang duit..lose deposit lagi..
-saya tak suka main lot kecik, tak sabar...lebih seronok main lot besar
-saya pantang mengalah..walaupun dah lose tak mematahkan semangat saya utk trade (deposit lagi) i will show that one day i also can be like masta mizee..hehehhehe..
-saya ta minat berdemo..lebih suka live..tak kira lah walaupun lose..saya akan trus trade live..(walaupun risikonye duit hangus!)
saya tak jemu2 melihat chart..dan forum2 yg berkaitan ngan forex..tiap2 hari..siang malam memikirkan forex..tak boring pun..
dah lose berkali2 pun still love forex! coz deep in my heart "i belive i can trade one day with consistence profit result"
but when?..when..?when..?
...tunjuk ajar ke sifuuuuuuu! ( sebut mcm rancangan mentor!) :mrgreen:


Tue Jul 07, 2009 3:58 pm
Profile E-mail
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: personality dan emosi forex traders
fatah wrote:
dah ade 5 method dah! masta ajar..(kelas basic +coach dah gi berkali2) dah trade live! dah deposit berkali2 dah pernah profit 100% beberapa kali.. tapi kenapa masih lagi lose!!?

saya rase jawapannye ade di thread nie...

saya harap tuan mizee dapat menceritakan pengalaman tuan disini..saya suka mendengar cerita2 suka duka trader diawal2 peglibatan mereka..saya rase lebih terkesan dan lebih mendalam bila dah dgr citer2 suka duka..(mungkin saya rasa tidak keseorangan mempunyai pengalaman sebegini)..i love story! i want to know you story..you bad story masta,your tears,your stress,your tension..all your bad experiece as a trader..tell me..
mungkin saya nie "auditory type..agaknye.."
saya masih lagi tercari2 personality saya sebagai seorang trader!
tapi saya pernah wat personality test..resultnye saya jatuh dikatogari-"popular sanguine"
tapi sebagai trader apakah sebenarnye personality saya masta? apa method yg sesuai utk saya masta?

ciri2 yg ada dalam diri saya apabila trade:
-berani membuta tuli...bukan takad trading naked tapi "know nothing but trading naked!"
-sifat tamak saya darsyat! dah lose nie bulan lepas..bulan nie lupa trade lot besau gile sampai lose (ribu gak laa..)
-akhirnye jadi cam tak sayang duit..lose deposit lagi..
-saya tak suka main lot kecik, tak sabar...lebih seronok main lot besar
-saya pantang mengalah..walaupun dah lose tak mematahkan semangat saya utk trade (deposit lagi) i will show that one day i also can be like masta mizee..hehehhehe..
-saya ta minat berdemo..lebih suka live..tak kira lah walaupun lose..saya akan trus trade live..(walaupun risikonye duit hangus!)
saya tak jemu2 melihat chart..dan forum2 yg berkaitan ngan forex..tiap2 hari..siang malam memikirkan forex..tak boring pun..
dah lose berkali2 pun still love forex! coz deep in my heart "i belive i can trade one day with consistence profit result"
but when?..when..?when..?
...tunjuk ajar ke sifuuuuuuu! ( sebut mcm rancangan mentor!) :mrgreen:

masta Fatah ni tergolong dalam DOMINAT ni. dari awal lagi saya dag perasan. the first student yg bagi deposit utk trade live... it shows strong will, strong determination, and hati yang terlebih kering sampai jadik ikan masin.. hehehe joking ye.. have a balance characters. insyaAllah, ade rezeki tu nanti. the article continues


Mon Jul 13, 2009 4:51 am
Profile E-mail YIM
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: personality dan emosi forex traders
sambungan...
3. PHLEGMATIC of STEADYNESS
org steady ni mmg calm, very patient, very relax.. humble nama pon steady. kebaikan character steady ni dari segi loyalty, dari segi relationship, frenship, business or even life.. mmg jenig penyayang and concern. very good listener. sanggup berkorban utk org lain. kalau dalam group of kawan2 yg tgh mengeteh kat kedai mamak, org steady ni biasa nye senyap, senyum and layan gelak kat lawak2 org sanguine. depa yg steady ni suka guna perkataan "tak pe lah".

apa keburukan dia? character ni slalunye membuatkan org tu jadik slow, jadik byk pikir, slalunye sanggup dulukan org lain dari diri sendiri. org steady slalunye mudah retreat. putus asa and cepat rasa diri kurang dari org lain.

dari segi forex, this character akan menolong dari sudut kesabaran tu. dari sudut relax and calm.. dan humble utk belajar belajar belajar dan belajar.bila trade, org steady and cuba follow org lain, utk confirmation. sebab dia perlukan sense of security. kalau apa yg di buat oleh org lain, most likely dia xkan take the post, or, simply follow apa org tu buat. biasanye org SANGUINE and CHOLERIC memang terer bab suh org follow dia. hehehe

keburukan dia? sebab slalu sangat dgr ckp org, follow tanpa proper analysis.. kantoi le.
kadang2 terlalu takut nak open post, sampai lambat masuk, bila masuk, market dah kat ujung. pastu reverse. bila dah floating, org steady ni payah nak cutloss.. sebab sayang duit. pastu banyak salahkan diri (self blaming) and sudahnye, berhenti trade. hehehe..

seterusnye... next post


Mon Jul 13, 2009 5:06 am
Profile E-mail YIM
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: personality dan emosi forex traders
4: COMPLIENCE or PERFECT Melancholic.
ha, yg ni menarik gak ni. orgnye pon relax. sama macam STEADY, very analitical. very discipline. very quiet. penyabar jugak ni. biar lambat asalkan selamat punyer org. hidup org complience ni teratur, tersusun, ade schedule. good money manager. sume debit credit dijaga. pakaian di pilih rapi, di seterika cun cun. lipat baik2.. kereta bersih sentiasa. xade semak sampah dalam kete. sume tersusun.

yang tak berapa menarik, sebab terlalu nak analyse and nak confirmkan decision dgn segala jenis analis, sudah nye terlambat decide. dalam apa jua benda. kalau shopping, sampai made in mana nak tgk, kain jenis apa, ade bulu2 benang terkeluar ke, test berbelas2 pasang baju sudah nye tak beli. bila dtg balik, org dah kebas.

dari segi trading, this character bagus utk counter the dominant and sanguine. sebab kita perlukan solid reason why we must take that position. but just do not over-analysed it. yg jenis complience ni lah yg sentiasa test indi baru, campur aduk all the system sampai diri senri tak tau nak follow yg mana satu. use the pro side of the personality.analyse and study specific methodology sampai betul2 paham ke akar umbi. then only buat variation.
org complience ni disiplin, survival dia dlam forex mmg lagi lama berbanding dgn personality lain. sebab dia berhati hati.


so, adakah anda Dominant? complience? influencer? steady?

cuba perhatikan diri anda sendiri..

to be continued.. nak tido..
kol 6 pagi dah ni.


Mon Jul 13, 2009 6:07 am
Profile E-mail YIM
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
Post Re: personality dan emosi forex traders
salam,

more sharing bout this personality trading.
hati2 dgn pemikiran kita, as it might become speech,
hati2 dgn kata2 kita, as it might become action,
hati2 action kita, as it might become habit,
hati2 habit kita, as it might become character...

apa yg kita slalu buat, dia akan jadi habit..
bila dah jadi habit, susah le.. we are becoming what we are consistently doing over and over..

ok, dalam kehidupan seharian, cuba perhatikan gerak gri kita, action kita, pemikiran kita, perancangan kita, cara kita melakukan sesuatu.

adakah kita plan sesuatu yg kita buat? contoh nak makan tengahhari + nak beli brg runcit. adakah kita ke giant utk beli dan makan? atau kita ke restoren di tempat lain then lps makan baru pikir nak beli brg kat mana and drive ke tempat lain utk beli barang?

adakah duit anda tersusun dalam wallet anda?
adakah anda simpan syiling anda di tempat yg dedicated?
adakah anda mempunyai proper planning financially?
adakah anda kemas katil selepas bgn tido?
adakah anda kemas kereta anda? basuh every week atau lebih frequent?
adakah anda record perbelanjaan?
adakah anda di senangi rakan2?
adakah anda selalu bershopping sakan?
adakah anda suka berkareoke?
adakah anda suka melepak dgn rakan2?
adakah anda suka bercerita atau mendengar cerita?
adakah anda suka movie thriller? romantic? sci fi? horror? or comedy?
adakah anda suka memakai pakaian kaler terang?
adakah anda suka memakai kaler earth tone?

we can tell a lot from one inclination towards somethings.

ada banyak lagi soalan2 yg membuatkan kita sedar siapa kita.
ini adalah penting kerana segala gerak geri kita, tindak tanduk kita, keputusan kita bila kita open post dalam trading adalah bergantung kepada siapa kita sebenarna.

orang dominat trade differently,
orang complince trade differently,
org influencer trade differently,
orang steady trade differently.

walau pon depa pakai system dan method yang sama, result trading adalah amat berbeza sekali..

cuba pikirkan dan renungkan, golongan mana kah diri kita ini?

perfect trader memerlukan ke empat empat character dan personality dalam keadaan BALANCE untuk berjaya, ini keran 4 personality ni akan audit each other dan ambik kebaikan sahaja.

kalau kita aware dan alert kepada kelemahan dan kekuatan each personality ini dan kita tahu siapa diri kita, insyaAllah,pakai moving average system pon boleh profit.


sila kemukan komen anda disisi..
cuba ceritakan apa habit tuan tuan sekalian, mari kita digest dan tolong menolong antara satu sama lain.


Sun Jul 19, 2009 8:48 am
Profile E-mail YIM

Joined: Wed May 20, 2009 3:13 pm
Posts: 62
Post Re: personality dan emosi forex traders
emmm...masta kata saya nie golongan "dominant"
saya perasan one thing bile saya trade...when i am confidence and really determine with my target and plan, i got it! it happen several times..dalam 4kali saya berjaya double 100% my equity..surprisingly i reach the target early than my plan..(but i wonder is it luck? or really i work on it masta??) masalah nye bila dah capai target tu..saya rasa teruja sangat sampai tak taktau nak wat ape..dah takde fokus..dah tak determine mcm mula2..so at the end i just continue trade..with no desire and passion like in the beginning..at last it end up with total lose!

the way saya total lose pun sama 4 kali..situasi yang sama..gaya trade yg sama.. how?
floating 3 lot..(lot besau)time tu market spike!...margine yg ade tak mampu nak hold my positions...tak sempat nak wat pape it all happen very fast!(time news la kot..or time breakout)

dah beberapa kali saya mengingatkan diri jgn bukak lot lain selagi lot yg pertama tak close..bukk jugak..
dah beberapa kali saya mengingatkan diri jgn biar kan float "just cut loss bila dah -ve 20 pips..float jugak...
dah beberapa kali saya mengingatkan diri kalau nak bukak banyak lot gak, kecikkan duit..sen2 je..nak 1-2 dollar gak
dah beberapa kali saya mengingatkan diri jagan degil..mesti lose punye just follow the plan..biar lambat sampai jugak akhirnye..degil jugak
.....
ape jenis trader la saya nie..kalo cam nie lah gaya takleh trade la..tapi saya trade jugak...
....camne ek masta mizee...bagi idea skit or citer2 trader yg ade perangai,habit,character cam saya nie...
tak serik2!! kekadang saya risau n takut plak iyanye lambat laun memudaratkan, dah terlambat dan tak dapat dipulihkan..
bantu saya masta... :cry:


Tue Jul 21, 2009 12:56 pm
Profile E-mail

Joined: Tue Jun 23, 2009 5:39 am
Posts: 5
Post Re: personality dan emosi forex traders
saya nak muhasabah diri...saya ni golongan mana...hehhehe


Tue Jul 21, 2009 4:57 pm
Profile E-mail
Site Admin
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 4:13 pm
Posts: 215
---------
Post Re: personality dan emosi forex traders
try this...



Tue Jul 21, 2009 7:45 pm
Profile E-mail YIM
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron